Od 20. do 23. listopada 2022. godine u Korčuli se odvijao susret otočnih LAG-ova: LAG-a Brač, LAG-a Škoji i LAG-a 5 u sklopu projekta suradnje “O-kupi otok” čiji cilj je ojačati međuteritorijalnu povezanost srednjodalmatinskih i južnodalmatinskih otoka kroz zajedničku promociju gastro-kulturnog nasljeđa, agrobioraznolikosti područja i potencijala partnerskih LAG-ova, a financira se iz Podmjere 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”.

Projektna aktivnost Studijsko putovanje na područje LAG-a 5 odvijala se u sklopu Festivala hrane i vina Korčulanske pjatance, u čijem je ovogodišnjem, jesenskom izdanju, LAG 5 bio glavni partner. Tijekom četverodnevne manifestacije LAG 5 je promovirao projekt “O-kupi otok” s fokusom na umrežavanje otočnih dionika, razmjenu znanja i edukaciju kojem je sudjelovalo više od 20 predstavnika tiz tri partnerska LAG-a.

Korčulanske pjatance otvorene su sa sajmom otočnih proizvoda "LAG 5 Fest”. Na gradskoj tržnici Rotonda u Korčuli predstavljeni su proizvođači s otoka Hvara, Brača, Korčule i poluotoka Pelješca: OPG Eko škoj iz Žrnova, OPG Sanja Protić iz Blata, Aromadria iz Luke Dubrava, Gamulin chocolates iz Jelse, OPG Ivana Magdalenić iz Starigrada, te Udruga Žrnovski makaruni iz Žrnova i Udruga djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Djeca Pelješca" iz Janjine, kao i LAG Cetinska krajina koji je na LAG 5 Festu predstavio dva projekta: ”Dinara back to LIFE” najvećim dijelom financiran iz programa LIFE i projekt “Dijalogom do Hrvatske mreže za društveno poduzetništvo” financiran iz ESF-a. Voditeljica Katarina Slejko zainteresiranim posjetiteljima manifestacije predstavila je i najnoviji projekt LAG-a – Europe Direct Korčula. U popodnevnim satima na dan otvaranja manifestacije Korčulanske pjatance, u okviru projekta “O-kupi otok” održano je otvaranje izložbe karikatura splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić pod nazivom “ONI na Pjatancama” u gradskom parku u Korčuli. Izložba koja će biti otvorena sljedećih deset dana prikazala je crtice iz svakodnevnog života popularnog bračnog para na temu spoja dalmatinskog mentaliteta i eno-gastro tradicije iz komičnih, vedrih i tek rijetko satiričnih situacija s hranom kao glavnom poveznicom.

U sklopu aktivnosti projekta “O-kupi otok” realiziran je niz edukacija i radionica, te je organizirano zasebno predstavljanje projekta u Gradskom muzeju Korčula.
Ispred LAG-a 5 sudjelovala je voditeljica projekta “O-kupi otok” Marijeta Čalić, koja je u suradnji s udrugom “Korčulanske pjatance” osmislila program ove četverodnevne manifestacije. Voditeljica LAG-a Škoji Adela Duboković predstavila je detalje projekta, voditelj LAG-a Brač Vanja Purić više o promotivnim aktivnostima i materijalima koje su dio projekta, Ivo Kara Pešić nešto više o gastro vodiču čija je izrada u tijeku, a predstavljanje je moderirala voditeljica LAG-a 5 Katarina Slejko.

Iz područja vrhunske gastronomije održan je masterclass vrhunskog kuhara Igora Jagodica iz restorana Strelec u Ljubljani koji je ovjenčan Michelinovom zvjezdicom. Na masterclassu je obrađena mediteranska namirnica lignja kroz novi kreativni pristup pripremi i serviranju. Edukacija je nastavljena kroz radionicu “Rijetke otočne sorte” koju je vodila WSET 3 sommelierka i predavačica Ksenija Matić. Polaznici su upoznati s rijetkim vinskim sortama karakterističnim za srednjodalmatinske i južnodalmatinske otoke, koje imaju veliku važnost i potencijal za komercijalnu proizvodnju iako su kritično ugrožene. Polaznici su imali priliku kušati Plavac mali sivi s Pelješca, Cetinku i Pošip crni s Korčule, Drnekušu i Bogdanušu s Hvara, Vugavu s Visa i Dobričić sa Šolte.

U sklopu “O-kupi otok” organizirana je radionica prepoznavanja i pripremanja samoniklog jestivog bilja koju je vodila kustosica Gradskog muzeja Korčule Sani
Sardelić, te radionica o ekološkom pčelarstvu pod vodstvom uspješnog korčulanskog pčelara Vlahe Komparka. Također su organizirana dva predavanja s temama “Certificiranje i zaštita otočnih proizvoda” koje je vodila Ana Marušić Lisac iz Biotechnicon-a, te “Slow Food – svjetski pokret za očuvanje tradicijske poljoprivrede i uzgojne bioraznolikosti” koje je prezentirao Ivo Kara Pešić, predsjednik Slow Food ogranka Dubrovnik.

Projekt “O-kupi otok” provodi se kroz podmjeru 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a” u okviru Mjere 19 LEADER – CLLD i sufinanciran je sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. u ukupnom iznosu od 838.520 kuna.

Leave A Comment