Čak 38 učenika i nastavnika iz Mađarske, Portugala, Latvije, Italije, Španjolske i Metkovića gostovali su jučer u Korčuli gdje su posjetili nedavno otvoren
Europe Direct centar Korčula, upoznali su lokalno stanovništvo, a u Gradskom muzeju su slušali predavanje o kopenhaškim kriterijima i kriterijima za ulazak u Schengen.

Radi se o projektu United in Diversity koji se provodi u okviru Erasmus+ projekta. Projekt traje 36 mjeseci tijekom kojih će srednjoškolci iz Hrvatske i još pet europskih zemalja sudjelovati u šest kratkoročnih mobilnosti. Ovog tjedna domaćin je Srednja škola Metković, inače škola ambasador Europskog parlamenta, a u goste su im došli učenici i nastavnici gimnazije iz Budimpešte, Mađarska, Madone, Latvija, Leiriae, Portugal, Corata, Italija i Alcoya u Španjolskoj. Tema mobilnosti je The more, the better, a nakon Metkovića gdje su učenici sudjelovali na debati EU enlargement, posjetili su Filozofski fakultet u Mostaru, Odsjek za politologiju, gdje su slušali predavanje u zemljama kandidatima za članstvo u EU u pravom trenutku kad je BIH službeno potvrđen status kandidata. Nakon posjeti Dubrovniku i njihovom studentskom centru gdje su slušali predavanje o povlačenju europskih sredstava u Dubrovačko- neretvanskoj županiji koja se može pohvaliti da je u tome najuspješnija u Hrvatskoj, stigli su u Korčulu. Nakon posjete Europe Direct centru Korčula koji je, kao drugi u županiji i prvi na nekom hrvatskom otoku, otvoren 1. listopada ove godine, u Gradskom muzeju Korčula, na engleskom jeziku, voditeljica Lokalne razvojne grupe LAG 5 Katarina Slejko održala je predavanje o Schengenu i kopenhaškim kriterijima.

„Ugostili smo srednjoškolce i njihove nastavnike kako bi ih informirali o programima EU, a posebno smo naglasili ulazak Hrvatske u zonu Schengena i eurozonu. Predavanje je održano u kontekstu Europe Direct centra Korčula i bili smo jako uzbuđeni budući da nam je to prvi događaj u sklopu kojeg smo ugostili toliki broj posjetitelja otkad je centar pokrenut“, objasnila je Slejko.

Sudionici projekta potom su se zaputili u Gradski park. Tamo ih je na njihovo oduševljenje dočekala gastro-manifestacija Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule čiji su učenici na otvorenom pripremali tradicionalne delicije od mišance, samoniklog jestivog bilja. Kako doznajemo od koordinatora Erasmus projekata SŠ Metković, nastavnika geografije i engleskog jezika, Petra Nikolića, učenici su bili oduševljeni Korčulom.

„Kao nastavnik geografije smatram da se taj predmet najbolje uči nogama. Želimo našim učenicima pružiti jednake mogućnosti kao što imaju njihovi vršnjaci iz drugih europskih zemalja. Moramo iskoristiti mogućnosti koje nam EU nudi kako bi naši učenici, pogotovo oni iz ruralnih, udaljenih i izoliranih sredina, sudjelovali u različitim programima jer i mi smo članica EU. Želimo ići u korak s vremenom te unositi inovacije i dinamiku u nastavničke procese kao i nova znanja koja stječemo na mobilnostima“, poručio je Nikolić.

Izvor: Dubrovački vijesnik

Leave A Comment