U četvrtak, 23. ožujka 2023. u Gradskome muzeju u Korčuli, održana je informativna radionica za potrošače o zamkama prilikom internet kupovine te novostima o Zakonu o zaštiti potrošača, u organizaciji centra Europe Direct Korčula u suradnji s Europskim potrošačkim centrom i Ministarstvom gospodarstva i održivoga razvoja.

Predavačice Martina Topolovac iz Europskog potrošačkog centra i Lucija Sušić iz Odjela za izobrazbu i informiranje o pravima potrošača, predstavile su Europski potrošački centar i održale prezentacije o zamkama koje vrebaju potrošače prilikom kupovine putem interneta i novostima u Zakonu o zaštiti potrošača.

S povećanjem učestalosti kupovine na internetu dolazi i do većeg broja slučajeva narušavanja prava potrošača i prijevara, stoga nužno je da su građani upoznati s pravima koje imaju. U okviru radionice potrošače se informiralo o najbitnijim stvarima na koje moraju obratit pažnju, a kako ne bi ostali bez proizvoda ili uplaćenog novca. Naime, ono što je bitno spomenuti da se, prije nego se obavikupovina,  pročitaju opći uvjeti poslovanja kao i upute za potrošače, a posebno se mora obratiti pažnja gdje je sjedište trgovca budući ova pravila vrijede isključivo za kupovinu na području Europske unije (na trgovce koji imaju sjedište na području EU). Također, potrošači su na radionici informirani da kupuju u provjerenim internet trgovinama te da čitaju recenzije i kome i kako se obratiti u slučaju prevara prilikom online kupnje.

Leave A Comment