U organizaciji korčulanskog Europe Direct centra, u utorak je u Gradskom parku u Korčuli svečano otvorena izložba „10 GOD RH U EU“ kojom su se brojni okupljeni posjetitelji prisjetili najvažnijih i najvećih projekata Hrvatske i otoka Korčule, koje je financirala Europska unija u proteklih deset godina.

Izložbu fotografija, mozaika fotografija koje su pratili dodatni podaci i informacije na samostojećim panoima otvorila je prigodnim govorom voditeljica Europe Direct centra Korčula Katarina Slejko, inače i voditeljica jednog od najuspješnijih LAG-ova, LAG-a 5 koji obuhvaća poluotok Pelješac te otoke Mljet, Lastovo i Korčulu.

„Zanimljivo je bilo osvrnuti se na projekte koji su završeni, iz kojih su fondova i programa dolazili, tko je bio nositelj, kolika im je bila ukupna vrijednost i kad su se provodili. Našli su se na izložbi projekti nacionalnog značaja poput Pelješkog mosta, izgradnja Nikola Tesla Experience centra u Karlovcu ili Revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku, ali i projekti velikog lokalnog značaja. U prvom redu to su projekti LAG-a 5 koji je u proteklom programskom razdoblju alocirao preko milijun i 200 tisuća eura sredstava najviše malim poljoprivrednicima i OPG-ovima, ulagali smo u infrastrukturu, uređenje igrališta, opremanje vrtića, sve je to prikazano izložbom. Prikazan je i jedan od najvećih i najpoznatijih projekata Želim pomagati za zapošljavanje žena iz programa ZAŽELI, ali i projekti Grada Korčule poput Rekonstrukcije palače Ismaeli – Gabrielis, odnosno obnove Gradskog muzeja Korčula te izgradnja Reciklažnog dvorišta Vela Luka kao i novog veloluškog Pomorsko-putničkog terminala“, nabrojila je neke od prikazanih projekata voditeljica Slejko emotivno se nadovezujući na datum otvaranja izložbe, 11. srpnja, kad se prisjećamo stravičnog genocida u Srebrenici ističući kako je mir najveći motiv osnivanja Europske unije te ga ne treba shvaćati olako. Posjetitelje je čestitkama pozdravila i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević koja je službeno i otvorila izložbu.

Osim ugodnog druženja, finger fooda i pjenušca, okupljene su posebno oduševila europska obilježja i vizuali izložbe pomno uklopljeni u javni prostor Gradskog parka u središtu grada. Za njih je zaslužna umjetnička direktorica izložbe Tonka Lujanac, poznata i nagrađivana grafička dizajnerica koja je već surađivala s LAG-om 5 na nekoliko projekata. Službeno otvaranje uveličala je i ženska klapa Škerac iz Korčule koja djeluje pod udrugom Hrvatskih ratnih veterana Korčula. Zanimljivo je da je baš klapa Škerac nastupila na Plokati prije 10 godina prilikom obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju pa je još jednom bila logičan izbor desetljeće nakon. Samostojeći panoi na kojima možete ukratko doznati o najvažnijim projektima iz perspektive izolirane otočne sredine u proteklom desetljeću bit će još neko vrijeme izloženi u Gradskom parku kao dio aktivnosti Europe Direct centra Korčula koji je s radom započeo u listopadu prošle godine.

EUROPE DIRECT centar u Korčuli član je mreže Europe Direct Hrvatske koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Zadaća centara je približiti Europu ljudima na terenu i poticati ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a dok mrežom upravlja Europska komisija. Centrom se Korčula priključila većim gradovima u Hrvatskoj, ali i u Europi na mapi centara Europske komisije. Radi se o prvom takvom centru na bilo kojem otoku u Hrvatskoj, čak drugom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a nadovezat će se na dugogodišnji rad LAG-a 5, odnosno na iskustvo i znanje LAG-a 5 u pripremi i provedbi EU projekata kao i informiranje građana o aktualnostima u programima i natječajima Europske unije. Kako doznajemo od voditeljice Slejko, u prošlom je programskom razdoblju do 2020. Hrvatska iz EU povukla oko šest milijardi eura, dok je u novom, do 2027. godine, Hrvatskoj na raspolaganju oko devet milijardi eura iz Kohezijske politike te 9,3 milijarde eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Leave A Comment