U tijeku su pozivi za podnošenje prijava na tri natječaja Europske komisije za financiranje novinara i medijskih projekata namijenjenih kreatorima medijskih sadržaja, kao i podršci rada novim medijskim organizacijama. Cilj ovih poziva za podnošenje prijedloga za financiranje je stvaranje novih prilika za novinare, medijske profesionalce i organizacije u doprinosu jačanja medijskog izražavanja te time i demokracije u Europi.

Poziv  Europski javni prostor: nova medijska ponuda za mlade Europljane – 2023.  podupire izradu svakodnevnog, promišljenog i pouzdanog sadržaja o aktualnim pitanjima iz cijele Europe za mlade Europljane, a rok za podnošenje prijava je do 29. siječnja 2024.

Poziv Partnerstva u novinarskom sektoru – suradnje (2024.) prvenstveno se odnosi na prekograničnu suradnju informativnih medijskih organizacija usmjerenih na inovativne poslovne modele i/ili novinarske projekte diljem Europe.  Medijske organizacije pozvane su udružiti napore u poticanju medijske transformacije, pouzdanog izvještavanja i vještina za medijske profesionalce razvojem standarda medijske proizvodnje, novih vrsta redakcija i novinarskih formata te razmjenom najboljih praksi. Rok za prijave je 14. veljače 2024.

Poziv Partnerstva u novinarskom sektoru – pluralizam (2024.)  omogućava organizacijama/posrednicima uspostava posebne financijske sheme odnosno distribucija financijskih sredstava medijskim subjektima u područjima medijskih vijesti od osobite važnosti za demokraciju kao što su lokalni/regionalni mediji, neovisno i istraživačko novinarstvo te vijesti od javnog interesa. Rok za podnošenje prijava je 14. veljače 2024.

 

Detaljnije informacije o ostalim natječajima za medijski i digitalni sektor potražite na središnjim stranicama Europske komisije.

 

Leave A Comment