Komisija je danas donijela uredbu kojom se europskim poljoprivrednicima odobrava djelomično izuzeće od pravila za zemljište ostavljeno na ugaru, u skladu s prijedlogom Komisije predstavljenim 31. siječnja i raspravama s državama članicama.

Uredba će stupiti na snagu sutra, 14. veljače, i primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja godinu dana, odnosno do 31. prosinca 2024.

Djelomičnim izuzećem uzimaju se u obzir zahtjevi država članica za veću fleksibilnost kako bi se bolje odgovorilo na izazove s kojima se suočavaju poljoprivrednici u EU-u.

Umjesto zadržavanja zemljišta na ugaru ili zadržavanja neproduktivnih obilježja na 4 % obradivog zemljišta, poljoprivrednici u EU-u koji uzgajaju usjeve koji vežu dušik i/ili postrne usjeve na 4 % obradivog zemljišta smatrat će se da ispunjavaju takozvani zahtjev GAEC 8. Međutim, poljoprivrednici koji tako odluče mogu nastaviti ispunjavati zahtjev sa zemljištem ostavljenim na ugaru ili neproizvodnim obilježjima.

Države članice koje žele primijeniti odstupanje na nacionalnoj razini moraju obavijestiti Komisiju u roku od 15 dana od stupanja na snagu Uredbe kako bi se poljoprivrednici mogli što prije obavijestiti.

Priopćenje za medije s dodatnim pojedinostima dostupno je na internetu.

Leave A Comment