Akt o digitalnim uslugama, ključni pravilnik EU-a kojim se internetsko okruženje želi učiniti sigurnijim, pravednijim i transparentnijim, od 17. veljače primjenjuje se na sve internetske posrednike u EU-u.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Od sutra se Akt o digitalnim uslugama primjenjuje na sve internetske platforme kojima korisnici u EU-u pristupaju. Korisnici, države članice i platforme sada se mogu koristiti alatima iz Akta o digitalnim uslugama kako bi oblikovali sigurniji i transparentniji internet. To je velika prekretnica koja odražava naše temeljne vrijednosti i načela EU-a.

 

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Sutra započinje novo doba. Sigurniji internetski prostor, transparentnost i odgovornost, bolja zaštita od nezakonitog sadržaja i osnaživanje korisnika. Europska komisija i države članice sada raspolažu svim alatima za suradnju i provedbu pravila Akta o digitalnim uslugama.

 

Platforme koje nisu određene kao vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice bit će pod nadzorom, na razini država članica, neovisnog regulatornog tijela koje djeluje kao nacionalni koordinator za digitalne usluge (DSC). Nacionalni koordinatori bit će odgovorni da te platforme djeluju u skladu s pravilima. DSC-ovi će nadzirati i provoditi Akt o digitalnim uslugama za platforme s poslovnim nastanom u njihovoj državi.

 

Nacionalni koordinatori i Komisija osnovat će neovisnu savjetodavnu skupinu, Europski odbor za digitalne usluge, kako bi se osiguralo da se Akt o digitalnim uslugama dosljedno primjenjuje i da korisnici diljem EU-a uživaju ista prava, bez obzira na to gdje internetske platforme imaju poslovni nastan.

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama korisnici iz EU-a bolje su zaštićeni od nezakonite robe i sadržaja te se njihova prava poštuju na internetskim platformama na kojima se povezuju s drugim korisnicima, dijele informacije ili kupuju proizvode.

 

Od kraja kolovoza 2023. Akt o digitalnim uslugama već se primjenjuje na 19 vrlo velikih internetskih platformi i tražilica (VLOSE) određenih u travnju 2023. (s prosječno više od 45 milijuna korisnika mjesečno). Tri druge platforme koje su u prosincu 2023. određene kao vrlo velike internetske platforme moraju do kraja travnja ispuniti najstrože obveze iz Akta o digitalnim uslugama. Međutim, od sutra će morati ispunjavati opće obveze iz Akta o digitalnim uslugama.

 

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Leave A Comment