Europska komisija pokrenula je službene postupke kako bi procijenila je li TikTok možda prekršio Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika, transparentnošću oglašavanja, pristupom podacima za istraživače te upravljanjem rizicima povezanima s dizajnom koji stvara ovisnost i štetnim sadržajem.

Na temelju dosad provedene preliminarne istrage, među ostalim na temelju analize izvješća o procjeni rizika koje je TikTok poslao u rujnu 2023., kao i odgovora društva TikTok na službene zahtjeve Komisije za informacije (o nezakonitom sadržajuzaštiti maloljetnika i pristupu podacima), Komisija je odlučila pokrenuti službeni postupak protiv društva TikTok u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.

Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba izjavila je: Sigurnost i dobrobit internetskih korisnika u Europi od ključne su važnosti. TikTok treba pomno razmotriti usluge koje nudi i pažljivo razmotriti rizike koje predstavljaju za svoje korisnike – mlade i stare. Komisija će sada provesti temeljitu istragu ne dovodeći u pitanje ishod.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište izjavio je: Zaštita maloljetnika glavni je prioritet Akta o digitalnim uslugama. Kao platforma koja obuhvaća milijune djece i tinejdžera, TikTok mora u potpunosti poštovati Akt o digitalnim uslugama i imati posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu. Danas pokrećemo službeni postupak zbog povrede prava kako bismo osigurali poduzimanje razmjernih mjera za zaštitu fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. Ne smijemo štedjeti sve napore kako bismo zaštitili svoju djecu.

Pokretanjem službenog postupka Komisija se ovlašćuje za poduzimanje daljnjih provedbenih koraka, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti.

TikTok je 25. travnja 2023. proglašen vrlo velikom internetskom platformom (VLOP) u skladu s Aktom EU-a o digitalnim uslugama nakon što je izjavio da u EU-u ima 135,9 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. TikTok je kao VLOP četiri mjeseca od uvrštenja na popis morao početi ispunjavati niz obveza utvrđenih u Aktu o digitalnim uslugama.

Više informacija dostupno je u priopćenju.

Leave A Comment