Neovisna skupina stručnjaka na visokoj razini za budućnost kohezijske politike danas je predstavila izvješće u kojem je ocijenjeno funkcioniranje kohezijske politike s preporukama o tome kako osigurati da se tom politikom nastavi promicati blagostanje i konvergencija diljem EU-a.

Tim će se preporukama dopuniti aktualna promišljanja brojnih dionika i institucija o budućnosti kohezijske politike.  Neovisna skupina stručnjaka, koju je osnovala povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira, razmatrala je načine na koje se može osigurati da se kohezijskom politikom nastavi podupirati rast i oporavak u europskim regijama, uz istodobno ostvarivanje zelene i digitalne tranzicije i pomaganje regijama da se prilagode demografskim, industrijskim i geopolitičkim izazovima. Izvješće je rezultat intenzivnog rada Skupine tijekom protekle godine, uz akademske doprinose, dokumente koje je pripremila Komisija i prezentacije različitih dionika.

Više pojedinosti nalazi se u priopćenju za medije.

 

Potpredsjednica Dubravka Šuica u Poljskoj kako bi se uklonile preostale prepreke u pogledu premještanja ukrajinske djece i olakšale dodatne mjere za zaštitu djece

Jučer je potpredsjednica Dubravka Šuica otputovala u Poljsku na niz sastanaka, među ostalim s ministrom obitelji, rada i socijalne politike Dziemijomnowicz-Bąkom, visokim predstavnicima poljskih ministarstava pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova, ukrajinskih saveznih vlasti i vlasti Odese, predstavnicima veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Poljskoj i zamjenikom regionalnog direktora UNICEF-a.

Cilj te misije bio je deblokirati sve političke prepreke povezane s premještanjem preostalih 309 ukrajinske djece iz hotela Ossa u Poljskoj te olakšati dodatne mjere za zaštitu djece, pristup obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i psihosocijalnoj potpori evakuiranim skupinama djece iz ukrajinskih ustanova smještenih u Poljskoj. Misija potpredsjednice pomogla je u postizanju političkog dogovora svih uključenih dionika kako bi se osiguralo premještanje ukrajinske djece na druge lokacije u Poljskoj u manje te prikladnije kuće za skrb, kako bi se pronašli i podržali novi domovi diljem zemlje te predanost upisu sve ukrajinske djece u poljski nacionalni obrazovni sustav, uz istodobno internetsko školovanje Ukrajine. Taj hibridni obrazovni model zajednički će razviti poljska i ukrajinska tijela uz potporu UNICEF-a. Ono što je započelo kao pilot-projekt za potporu djeci evakuiranoj iz ukrajinskih institucija u Poljsku, veliku većinu njih bez roditeljske skrbi, sada postaje nacrt za deinstitucionalizaciju ukrajinske djece radi primjerenije skrbi u zajednici, u skladu sa standardima EU-a, među ostalim u kontekstu aktualne sveobuhvatne reforme skrbi o djeci u Ukrajini.

Potpredsjednica Dubravka Šuica također je posjetila nove domove u Łódźu. Misija je završila sastankom s gradonačelnikom Varšave Rafałom Trzaskowskim, na kojem se raspravljalo kako najbolje upravljati demografskim izazovima u Poljskoj s pomoću konkretnih mjera kao što su bolji pristup predškolskoj skrbi za djecu i cjenovno pristupačnom stanovanju za mlade obitelji, među ostalim u kontekstu paketa instrumenata EU-a za demografiju.

Leave A Comment