U ponedjeljak potpredsjednica za transparentnost i vrijednosti Věra Jourová održat će uvodni govor Foruma o temeljnim pravima 2024. u Beču zajedno s predsjednikom Austrije Aleksandrom Van der Bellenom, gradonačelnikom Beča Michaelom Ludwigom, glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović i novoimenovanom direktoricom Agencije za temeljna prava Sirpom Rautiom.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders otvorit će prvi okrugli stol konferencije „Zaštita ljudskih prava i vladavina prava” (na internetu) na kojem će govornici raspravljati o zaštiti demokracije i prostoru za građansko djelovanje u Europi. Potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica otvorit će panel o rješavanju problema nejednakosti i omogućavanju djelovanja u području klime (na internetu). Na panelu će se izraditi konkretni prijedlozi za poticanje uključivog sudjelovanja u donošenju odluka o klimatskim promjenama, naglašavajući aktivno sudjelovanje djece, mladih i manjinskih zajednica.

U dvodnevnom događanju sudjeluju i drugi govornici na visokoj razini, kao što su glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Cilj Foruma o temeljnim pravima koji organizira Agencija EU-a za temeljna prava je okupiti dionike i raspravljati o izazovima u pogledu temeljnih prava u Europi. Ove će se godine naglasak staviti na tri teme: klimatske promjene, tehnološki napredak i prijetnje demokraciji i prostor za građansko djelovanje.

Za sudjelovanje putem interneta možete se prijaviti ovdje.

Leave A Comment