Europska komisija danas je dodala hrvatski proizvod od korijena hrena „Ludbreški hren” u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI).

Naziv „Ludbreški hren” odnosi se na sirov, odnosno neprerađen korijen istoimene sorte hrena.

Korijen „Ludbreškog hrena” predstavlja podzemni dio korijena i često je razgranjen, valjkast, zadebljao i mesnat. Korijen je blago konusnog oblika okruglastog presjeka. Površina korijena je glatka do blago hrapava, izvana žuto-bijele boje, a iznutra bijele do prljavo bijele boje.

Područje proizvodnje „Ludbreškog hrena” obuhvaća zemljopisno područje cijele Varaždinske županije. Optimalni klimatski i pedološki uvjeti za uzgoj hrena na definiranom zemljopisnom području, uz specifičnu tehnologiju uzgoja i vještinu proizvođača, doveli su do tradicije proizvodnje „Ludbreškog hrena” i stvaranja ugleda ovog proizvoda.

Na definiranom zemljopisnom području srednje dnevne mjesečne temperature zraka za godišnje razdoblje u vegetaciji, kao i raspored oborina, optimalne su za uzgoj „Ludbreškog hrena”, koji se komercijalno proizvodi samo na ovom području. Ravan je teren u dravskoj nizini posebno značajan zbog ravnomjernog dotoka vode na području proizvodnje, a uz postojeće vodotoke prisutne su i podzemne vode koje tla na kojima se uzgaja „Ludbreški hren” dodatno opskrbljuju vodom.

Taj novi naziv dodat će se na popis od 3857 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u  bazi podataka eAmbrosia. Više informacija dostupno je na internetu na stranicama sustava kvalitete i na portalu GIView.

Leave A Comment