Europske političke stranke predložile su vodeće kandidate za mjesto predsjednika Europske komisije. Pratite raspravu u Europskom parlamentu 23. svibnja.

Ovogodišnje kandidate možete bolje upoznati tijekom rasprave vodećih kandidata (Eurovision debate) 23. svibnja. Organizira je Europska radiodifuzijska unija (EBU), a domaćin je Europski parlament.

Nominiranje vodećih kandidata

Nominiranje vodećih kandidata omogućuju biračima da na europskim izborima utječu na to tko će voditi Europsku komisiju.

Prije europskih izbora, stranke predlažu kandidate za tu funkciju, a glasanjem za odgovarajuću stranku građani EU-a mogu poduprijeti svog favorita.

Kako funkcionira postupak vodećeg kandidata

Od 2014. godine političke stranke predlažu svoje vodeće kandidate za europske izbore. Parlament se već duže vrijeme zalaže za takav postupak.

U najnovijoj rezoluciji iz prosinca 2023. zastupnici zahtijevaju da se uspostavi jasna i vjerodostojna veza između odabira birača i izbora predsjednika Komisije. Postupak treba ovisiti o osiguravanju većine u Parlamentu, a dogovore iza zatvorenih vrata u Europskom vijeću treba zaustaviti, poručuju zastupnici.

Kandidat europske političke stranke koja dobije najviše zastupničkih mjesta na izborima smatra se kandidatom za predsjednika Europske komisije, izvršnog tijela EU-a.

Ugovorima EU-a propisano je da nakon izbora države članice EU-a predlažu kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije, ali moraju uzeti u obzir rezultate europskih izbora.

Parlament bira novog predsjednika Komisije apsolutnom većinom (polovina zastupnika plus jedan). Ako kandidat ne dobije dovoljno glasova, države članice EU-a moraju predložiti drugog kandidata.

Tko su vodeći kandidati za europske izbore 2024.

Europske političke stranke ne moraju predložiti vodećeg kandidata, te su neke odlučile da to neće učiniti. Neke su također odlučile predložiti više od jednog kandidata.

Ovo su neki od vodećih kandidata europskih političkih stranaka:

Europska konzervativna i reformistička stranka nije predložila vodećeg kandidata, kao i stranka Identitet i demokracija.

Tko će sudjelovati u raspravi 23. svibnja

EBU je pozvao političke stranke koje imaju zastupnike u Europskom parlamentu da odaberu jednog kandidata za mjesto predsjednika Komisije koji će sudjelovati u raspravi.

Kandidati koji su potvrdili svoje sudjelovanje su:

  • Walter Baier (Europska ljevica)
  • Sandro Gozi (Renew Europe)
  • Ursula von der Leyen (Europska pučka stranka)
  • Terry Reintke (Europska stranka zelenih)
  • Nicholas Schmit (Stranka europskih socijalista)

Kako pratiti i sudjelovati u raspravi 23. svibnja

Uoči rasprave, EBU će na društvenim mrežama omogućiti biračima slanje pitanja koja žele postaviti vodećim kandidatima.

Građani mogu pratiti raspravu i raspravljati o njoj na društvenim mrežama koristeći hashtag #EurovisionDebate. Za raspravu o europskim izborima građani mogu koristiti hashtagove #iskoristiSvojGlas, #EUizbori2024, #UseYourVote i #EUelections2024.

Raspravu možete pratiti uživo na internetskoj stranici ParlamentaYouTubeuX-u ili na međunarodnom znakovnom jeziku.

Leave A Comment