Komisija pozdravlja donošenje Akta o industriji s nultom neto stopom emisija, kojim će EU ojačati proizvodne kapacitete za ključne čiste tehnologije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Zahvaljujući Aktu o industriji s nultom neto stopom emisija EU sada ima regulatorno okruženje koje nam omogućuje da brzo povećamo proizvodnju čistih tehnologija. Aktom se stvaraju najbolji uvjeti za sektore koji su ključni za postizanje nulte neto stope emisija do 2050. Potražnja raste u Europi i svijetu, a sada smo je spremni zadovoljiti.

Stvaranjem jedinstvenog i predvidljivog poslovnog okruženja za sektor proizvodnje čistih tehnologija, Aktom o industriji s nultom neto stopom emisija povećat će se konkurentnost i otpornost industrijske baze EU-a te poduprijeti otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i zapošljavanje kvalificirane radne snage. Poticanjem proizvodnje tehnologija s nultom neto stopom emisija unutar EU-a smanjit će se rizik da ovisnost o fosilnim gorivima zamijenimo tehnološkom ovisnošću o vanjskim akterima. To će pomoći da naš energetski sustav postane čišći i sigurniji, pri čemu će cjenovno pristupačni i čisti izvori energije zamijeniti nestabilan uvoz fosilnih goriva.

 

Priopćenje za medije te pitanja i odgovori dostupni su na internetu.

Leave A Comment