Komisija je danas predstavila Ured za umjetnu inteligenciju, osnovan u okviru KomisijeUred za umjetnu inteligenciju nastoji omogućiti razvoj, uvođenje i upotrebu umjetne inteligencije na način kojim se potiču društvene i gospodarske koristi i inovacije, uz istodobno ublažavanje rizika. Ured će imati ključnu ulogu u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji, posebno u pogledu modela umjetne inteligencije opće namjene. Radit će i na poticanju istraživanja i inovacija u području pouzdane umjetne inteligencije te pozicioniranju EU-a kao predvodnika u međunarodnim raspravama.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Ured za umjetnu inteligenciju koji je danas predstavljen pomoći će nam da osiguramo dosljednu provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji. Zajedno s razvojnim programerima i znanstvenom zajednicom ured će evaluirati i testirati umjetnu inteligenciju opće namjene kako bi se osiguralo da nam umjetna inteligencija služi i štiti naše europske vrijednosti.

 

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, dodao je: Zahvaljujući novom Uredu za umjetnu inteligenciju i njegovih 140 talentiranih žena i muškaraca Komisija će imati potrebno stručno znanje za provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji i jačanje uloge Europe u utvrđivanju standarda u području umjetne inteligencije. Ured će poticati europski ekosustav umjetne inteligencije koji je inovativan, konkurentan i u kojem se poštuju pravila i vrijednosti EU-a.

 

Više informacija dostupno je u  priopćenju za medije

Leave A Comment