EUROPE Direct centar u Korčuli kao dio tima Europe Direct Hrvatska prvi put je otputovao u srce Europe – u Centar za posjetitelje Europske komisije u Bruxellesu.

Tijekom dvodnevnog boravka, od 17. do 18. lipnja, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, posjetili smo Centar za posjetitelje Europske komisije u zgradi Charlemagne te sjedište Europske komisije u zgradi Berlaymont, smještene u Europskoj četvrti u Bruxellesu. Kroz bogati program, imali smo prilike raspravljati, razmjenjivati ideje i mišljenja te saznati više o koheziji, klimi, turizmu, obrazovanju, digitalnom gospodarstvu i društvu u Europskoj uniji.

Na prvi dan posjeta, predavanje  o kohezijskoj politici s naglaskom na Hrvatsku održao nam je gospodin Ioannis Kroustalis (Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku), a Niels Schuster (Glavna uprava za klimatske akcije) predstavio je europski plan za zelenu tranziciju. Na nužnost održivog turizma ukazala nam je Ramune Genzbigelyte Venturi (Glavna uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća), Marina Gršković (referentica za Hrvatsku i Švedsku – Glavna uprava za opće obrazovanje, mlade, sport i kulturu) govorila nam je o svom radu i obrazovnoj politici, a Patricia Poropat, glasnogovornica Komisije za Zakon o digitalnim uslugama (Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju), detaljno nam je predstavila i protumačila Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima koji se od veljače 2024. godine primjenjuju na sve internetske platforme kojima korisnici u EU stupaju. Predavanja i raspravu zaključio je Alessandro Giordani, voditelj mreže država članica iz Glavne uprave za komunikaciju, koji je naglasio važnost projekta europske mreže lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije „Gradimo Europu s lokalnim dionicima”.

Posljednji dan posjeta bio je organiziran u samom sjedištu Europske komisije u zgradi Berlaymont u kabinetu Dubravke Šuice, potpredsjednice Europske komisije zadužene za demokraciju i demografiju, gdje su nam Deša Sršen, zamjenica predstojnika kabineta, i Toma Šutić, član kabineta, detaljno opisali područje rada Glavne uprave za demokraciju i demografiju. Sršen nam je predstavila instrumente i mjere koje su nužne kako bi države članice imale na raspolaganju instrumente kojima će se suočiti s izazovom, a Europska unija održati konkurentnost na globalnom tržištu. Paket sadrži četiri stupa, a tiče se mjera i za mlade i za starije osobe. Prvi stup je potpora roditeljima u boljem usklađivanju obiteljskih težnji i plaćenog rada, drugi stup je potpora mladima u razvijanju vještina, lakšem pristupu tržištu rada i lakšem rješavanju stambenog pitanja kroz cjenovno pristupačnije stanovanje. Treći stup ovih mjera je osnaživanje starijih generacija, održavanje njihove dobrobiti putem reformi i četvrti stup o zakonitim migracijama kao načinu za suočavanje s nedostatkom svježe radne snage u svjetlu predviđanja nastavka brzog starenja stanovništva u Europskoj uniji.

Za kraj smo posjetili i Parlamentarij, Centar za posjetitelje Europskog parlamenta, koji  uz multimedijske vodiče na interaktivan način detaljno prikazuje burnu europsku povijest na putu ka integraciji te rad i djelovanje Europskog parlamenta.

Ovaj posjet bio je vrlo inspirativan i motivirajuć te nas je potaknuo da još više naglašavamo europske vrijednosti i približavamo Europsku uniju i njene politike svim građanima kao dio tima Europe direct iz Hrvatske.

Veselimo se idućem druženju i posjetu!

Leave A Comment