Europska komisija obavijestila je Microsoft o preliminarnom stajalištu da je Microsoft prekršio protumonopolska pravila EU-a vezanjem komunikacijske platforme Teams s popularnim aplikacijama za produktivnost u poslovnim verzijama paketa Office 365 i Microsoft 365.

Dobavljači softvera za poslovne primjene, uključujući Microsoft, sve više distribuiraju tajsoftver o uslugu („SaaS”), tj. softver smješten na infrastrukturi u oblaku po izboru dobavljača. Komisija preliminarno smatra da Microsoft imadominantan položaj na svjetskoj razini na tržištu aplikacija SaaS za produktivnost za profesionalnu upotrebu.

Komisija je zabrinuta da Microsoft barem od travnja 2019. povezuje platformu Teams s osnovnim aplikacijama SaaS za produktivnost, čime ograničava tržišno natjecanje na tržištu komunikacijskih proizvoda te štiti svoj položaj na tržištu softvera za produktivnost i položaj svojeg modela poslovanja utemeljenog na paketima od konkurentskih dobavljača pojedinačnih softvera.

Ako se potvrdi, tim bi se praksama prekršio članak 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije („UFEU”) kojim se zabranjuje zlouporaba vladajućeg položaja na tržištu. Slanjem obavijesti o utvrđenim činjenicama ne prejudicira se ishod istrage.

Izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: Zabrinjava nas što Microsoft svojoj komunikacijskoj platformi Teams možda daje neopravdanu prednost u odnosu na konkurente, povezujući ga s popularnim poslovnim paketima za produktivnost. Tržišno natjecanje alata za komunikaciju i suradnju na daljinu ključno je jer oni potiču i inovacije na tim tržištima. Ako se potvrdi, Microsoftovo postupanje bilo bi nezakonito prema našim pravilima tržišnog natjecanjaMicrosoft sada ima priliku odgovoriti na naša pitanja.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Leave A Comment