Europska komisija jučer je najavila šesti financijski paket ulaganja u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan, kojim bi trebalo potaknuti ulaganja u iznosu od 1,2 milijarde eura. On će omogućiti realizaciju osam velikih investicijskih projekata u području vodoopskrbe i odvodnje, pročišćavanja otpadnih voda i željezničkog prometa, kao i inovacije i zelenu transformaciju u malim i srednjim poduzećima. Projekti će se provoditi u bliskoj suradnji s partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Naš plan za zapadni Balkan vrijedan 30 milijardi eura realizira se putem ovog novog paketa od 1,2 milijarde eura. Razvojem kvalitetne infrastrukture pridonijet će jačanju regionalnih veza i našem zbližavanju, što nam je u konačnici i cilj. Naši partneri sa zapadnog Balkana grade svoju europsku budućnost. Ova će ulaganja, zajedno s potrebnim reformama i pristupom jedinstvenom tržištu, pripremiti gospodarstva naših partnera za pristupanje Uniji.

Paket ulaganja u iznosu od 1,2 milijarde eura uključuje 300 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU-a i Norveške, zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose gospodarstava zapadnog Balkana. Potvrdio ga je operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) na sastanku 1. i 2. srpnja. Novi veliki investicijski projekti uključuju tri prioriteta Gospodarskog i investicijskog plana: okoliš i klimu, održivi promet i potporu poslovnom sektoru.

Leave A Comment